Si les TIC i Internet en general, ens han espentat cap a un nou "paradigma de l'ensenyança", la pissarra digital constituïx un dels seus principals instruments, i conjuntament amb la "Intranet" de centre i les sales multiús, proporciona la base tecnològica sobre la qual es sustenten “les escoles del futur”.
La pissarra digital en l'aula de classe obri una finestra al món, que permet compartir i comentar tot tipus de materials i treballs realitzats pels professors i els estudiants i actua com a germen d'innovació i cooperació. La seua disponibilitat en l'aula va induint una notable renovació de les metodologies docents i dels processos d'ensenyança i aprenentatge, incrementa la motivació dels estudiants, revitalitza l'autoestima professional dels professors i facilita l'èxit d'aprenentatges més significatius i acords amb la societat actual. Per una vegada, la simple disponibilitat d'uns recursos tecnològics en les aules, conjuntament amb unes poques orientacions inicials al professorat, dóna lloc a una progressiva renovació dels processos d'ensenyança i aprenentatge que es va estenent a TOT el professorat. Sens dubte es tracta d'una de les excepcions que justifica la regla, perquè generalment la tecnologia per si sola no impulsa la innovació educativa. Un exemple de posada en escena d'aquesta eina es pot veure en aquest vídeo:
Les possibilitats de la pissarra digital per a innovar, motivar els estudiants, promoure aprenentatges més significatius, atendre adequadament la diversitat de l'alumnat..., són immenses. En alguns casos, el professorat haurà de realitzar esforços complementaris importants (elaboració de transparències, apunts, materials didàctics interactius), però en general la seua utilització no suposarà una major dedicació.
Què lluny queda aquella escola en què l'alumne era un receptor passiu de les lliçons magistrals de sempre, sobre els temes de sempre!
Pàgina web creada pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya que recull materials audiovisuals educatius produïts per Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i el Departament d'Educació. Els materials serveixen de suport a la tasca docent, per completar o ampliar coneixements i per fomentar l'ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Els materials es poden consultar en funció de l'àrea curricular i també segons el format.
La Edu3.cat és una finestra oberta a tothom, no només a la comunitat educativa, i permet visionar a temps real i de manera totalment gratuïta produccions de diversos àmbits. El conseller Ernest Maragall ha destacat que amb elEdu3.cat els continguts audiovisuals didàctics ja existents "es posen al'abast del món educatiu, prop de 5.000 centers i 85.000 docents. La potència multiplicadora d'aquesta tasca és immensa. Això no és TVC i Catalunya Ràdio entrant a les escoles, sinó que és el sistema educatiu de Catalunya entrant a TVC i Catalunya Ràdio.
Els materials que es presenten al portal poden servir de suport a la tasca docent, per complementar o ampliar coneixements. Al mateix temps, fomenten les noves tecnologies entre els alumnes i impulsen l'ús de la televisió i la ràdio com a eines d'educació social. Segons Joan Majó, "una de les mancances històriques de la televisió a nivell europeu és no haver aprofitat suficientment el seu enorme potencial educatiu". Som un servei públic i, per tant, estem a disposició dels objectius del govern i, en aquest cas, del Departament d'Educació ".
el suent viedeo es un exemple del que podriem trobar a la web:
a href="http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=33221">
Explicació del video:
En aquest episodi, l'Àlia fa sumes i restes i fa servir números negatius a partir d'un contracte de subministrament de la llum. L'Àlia visita una veïna que té un problema elèctric: quan encén un llum de sobretaula, se'n va el corrent del pis. El diferencial salta perquè s'utilitza més potència de la contractada. L'Àlia necessita saber la potència que té contractada la seva veïna per restar-li la potència dels aparells que té connectats a la xarxa. Gràcies al contracte de subministrament de la llum, l'Àlia sap que la potència contractada és de 3.300 watts, i això vol dir que no pot tenir gaires aparells connectats alhora. L'Àlia suma la potència de diferents aparells elèctrics: nevera, rentadora, campana, televisor, vídeo, radiador, llums... El resultat és de 3.285 watts, gairebé la que té contractada, ja que només queden 15 watts per gastar. La solució és contractar més potència o calcular, abans d'engegar qualsevol aparell, els watts que hi ha disponibles.
CMAPS ens presenta una proposta original per ajudar els estudiants en aquesta aproximació: la utilització dels mapes conceptuals. L'última versió deCmap Tools, programari gratuït, incorpora un entorn de treball clar i intuïtiu, així com noves característiques que el fan molt amigable i fàcil d'utilitzar. Dissenyat amb l'objectiu de donar suport a la construcció de models de coneixement representats en forma de "web", però també es poden elaborar amb ell "Teranyines", "Mapes d'Idees" i "Diagrames Causa-Efecte". A més, permet exportar els gràfics elaborats en forma d': imatge (jpg, gif, png, bmp, etc), pàgina web, text o format XML. Es pot completar més la informació a més mitjançant enllaços relacionats i sent un servei en línia, hi ha la possibilitat de treballar en grup fins i tot des de casa. Aquí hi ha una excel · lent ajuda per a utilitzar el programa, en castellà.
Aquest video ens mostra com crear el nostre mapa conceptual de manera senzilla.
WMM és perfecte per iniciar-se al món de l’edició audiovisual, un editor de vídeo, de fàcil ús i resultats pràcticament professionals.
DESCRIPCCIÓ DEL PROGRAMA
Aquest editor és molt fàcil d’utilitzar i permet fer muntatges de vídeo pràcticament professionals. El podrem fer servir per fer un muntatge de fotos, per exemple d’aniversari, per a muntar un vídeo sobre una sortida a la muntanya o, també, per a la preparació d’una pel·lícula que pugui servir com a presentació d’una conferencia.
Avui a classe hem après a fer diferents usos d'aquest programa.
- Com importar les fotos, video, o audio al programa
- Com tallar les parts del video que no ens interessen
- Com crear títols i crèdits a la película que creem
- Com guardar el projecte
- Com finalitzar la película
és a dir hem apres alguns dels passos importatnts per començar a saber com mourens dins d'aquest programa. M'ha semblat molt interessant el poder crear videos a "casa" quan jo creia que per fer-ho es necesitaven moltes més coses com programes, aparells etc. En aquest enllaç que deixo e trobat un manual de com utilitzar el programa que m'ha semblat prou interesant per a qui l'interessi saber més cliqueu aqui.
Aqui deixo tambè un video d'un manual per aprendre a utilitzar el programa que en un primer moment pot semblar gracios però s'enten molt be.
Les noves Tecnologies de la Informació i de la Comunicació han evolucionat espectacularment en els últims anys, degut especialment a la capacitat de interconexió a través de la Red. Aquesta nova fase de desembolupament tindrà un gran impacte en l'organizació de l'ensenyament i el proces de l'aprenantatge. L'acomodació de l'entorn educatiu aquest nou potencial i l'adecuada utilizació didáctica del mateix suposa un repte sense precedents. S'han de coneixer els límits i els perills que les noves tecnologíes plantejan a l'educació i reflexionar sobre el nou model de societat que surgeix d'aquesta tecnología i les seves consequencies.