domingo, 14 de diciembre de 2008

FINE ARTIST

Fa unes setmanes a l'aula vam treballar amb el programa Fine artist.
Microsoft Fini Artist és un programa principalment per a nois 5 a 10 anys. Es tracta d'una ciutat (Imaginópolis) on el nostre amfitrió, un tipus cridat McZee, ens convidarà a realitzar diferents activitats entre les quals es troben dibuixar, pintar, jugar, interactuar amb els personatges que apareixen i trobar una infinita de curiosos detalls dispersos per tot la pantalla.
Crec que aquest programa és molt interessant perquè els nens aprenen molt a través del joc que es un mètode innovador i motivador per a ells.
Buscant per descarregar-se el programa, he trobat un altre, el MegaPik és un programa de dibuixar i pintar per a l'usuari infantil: basat en un programa Fini Artist amb bastants menys opcions però amb l'avantatge que és ampliable.

Desgarrea de MegaPik

Reflexió sobre les sessions didàctiques

Ja portem 4 sessions que les classes de NTAE, les estem fent nosaltres, el alumnes. Fem l'explicació d'alguns temes i fem una sessió didàctica. De moment estan sortint totes molt bé. Tots els grups que fins ara han expossat han utilitzat molts elements treballats a classe, amb la qual cosa, no només es veu que els conceptes s'entenen si no que a l'hora els altres alumnes veuen diferents usos d'aquets elements.
Crec que és un metode molt ben pensat perquè permet que :
  • Agafem confiança amb tots els programes i eines que hem anat coneixent a l'assignatura
  • Aprenem a fer sessions didàctiques
  • Aprenem a parlar i saber-nos explicar en públic
  • Sapim fer treballs en grup

Crec, a més a més, que ha estat molt ben organitzat. Dic això perquè no només calia que el gurp es poses d'acord si no que el professor de l'assignatura s'implicava també perquè cada cert temps teniem tutories on calia portar el material i ell en guiava per tal de fer la millor sessió didàctica possible.

Ara encara queden tres sessions. Però ja puc dir ara que per mi ha estat un metode positiu, crec que el fet de canviar de mètode d'aprenentatge sempre és vo i aquest es fa més motivador. I el fet de poder participar nosaltres és un altre punt que facilita l'aprenentatge.

Els següents enllaços són els diferents blogs dels grups que ja han expossat. En aquests blogs es troben els materials utilitzats en les sessions didàctiques:

Edu3.cat

Viquipedia

Les Pissares digitals

La radio

sábado, 13 de diciembre de 2008

més Webs educatives

He trobat una pàgina amb multitud de recursos d'activitats per a nens, des de la coneguda pàgina edu365.cat, jocs per conèixer més Gaudí, jocs de ciència, Cançons, activitats plastiques, activitats per potenciar l'angles, etc.

Crec que és molt interessant anar coneixent pàgines d'aquest estil, per la nostra professió futura. Hi ha al final enllaços a pàgines webs per a nens com: elclubsuper3, artatack, etc.

ENTREU AQUÍ i DONEU UN COP D'ULL

Hi ha també, molts models de propostes didàctiques que ens poden ser útils.

La pàgina tres-sis és un bon exemple tot i que enfocada a infantil a mi m'ha agradat molt. Crec que te moltes eines i materials que ens poden ser molt utils tan ara com en el nostre futur com a mestres. Parla sobre l'us de les noves tecnologies a l'estapa infantil i dona diferents recursos.


La ràdio a l'escola

La ràdio, element bàsic de l'Educació Audiovisual

La ràdio és, sens dubte, el mitjà de comunicació menys usat per part del sistema educatiu. I menys encara de manera sistemàtica. És per això que cal aprofitar les seves virtualitats educatives i integrar el treball radiofònic en les tasques escolars. És lògic que, dins de les tecnologies de la informació i la comunicació –TIC-, aparegui el treball amb els mitjans de comunicació de masses (televisió, ràdio, premsa, internet, etc.).

La ràdio és un mitjà viu que promou la comunicació, facilita la lectura i la comprensió dels textos i agilita les tasques de redacció dels alumnes. És per això que cada cop més escoles i instituts estudien el fenomen radiofònic sistemàticament. El treball radiofònic resulta un estímul que potencia les activitats escolars des de diferents perspectives:

- Reforça el treball en equip.
- Fomenta el debat i l'aprofundiment dels temes.
- Estimula l'ús de la comunicació oral, ensenya a utilitzar la veu, amplia el vocabulari, ensenya -en definitiva- a saber expressar-se.
- Incita a la reflexió i al respecte per l'interlocutor.
- Responsabilitza els nois i noies en una tasca que va més enllà de l'activitat escolar. A més, altres nens i adults poden avaluar el seu treball.
- Possibilita l'estudi, la reflexió i el debat a partir d'una fórmula divertida.
Crec que després de la sessió didàctica de l'últim dia i després de la lectura d'aquest article crec que és molt interessant la introducció de la radio a les escoles. Tan per fer-se amb les noves tenologies com per tots els punts esmentats anteriorment.
Per més informació cliqueu aquí
Per veure exemples de sesions didactiques cliqueu aqui

domingo, 30 de noviembre de 2008

El nostre vídeo ( llenguatge audiovisual)

Ha classe ens han van proposar fer un vídeo. En un principi totes les components del grup vam pensar que seria molt díficil, ja que cap de nosaltres ni havia agafat una camera mai i menys encara si havia possat davant per "actuar".
Crec però que el fet de fer aquesta activitat ens va fer buscar informació previa dels difernets llenguatges audiovisuals: com seria els plans, les panoràmiques, els travelings, etc. per tal de poder fer i utilitzar correctament el vídeo com a tal.
Un cop feta la recerca sobre aquest llenguatge vam escriure un guió, per tal de que quedés clar que haviem de fer nosaltres com "actrius", que s'havia de sentir i que voliem que es veiés en el vídeo.
A continuació vam agafar la camera i vam grabar les diferents escenes, amb diferents plans i difernets materials.
Per últim vam editar el video amb el movie maker i el vam penjar a Youtube i aquest és el resultat:

viernes, 21 de noviembre de 2008

Exercici de llenguatge audiovisual

Per tal d'introduir el vídeo a l'aula i saber com grabar el proxim dia. A classe hem hagut de buscar un anunci i fer un document describint tot el que és veu i es sent, fent servir per tan el llenguatge audiovisual.
Jo he escollit l'anunci de gas natural. El vídeo és el següent:





Per veure el document amb le descripció clica aquí.

domingo, 9 de noviembre de 2008

Reflexió sobre el meu aprenentatge

Ara que ja portem un mes i dies fent noves tecnologies aplicades a l'educació crec que ja és moment de poder valorar el meu aprenentatge. La veritat és una assignatura que dona moltes eines per poder aplicar en el nostre futur com a mestres treballant a l'aula. Els programes que anem treballant són molt pràctics tan per l'alumne per aprendre com pel professor per ensenyar. Tot i aixì a les classes a vegades crec que en certs programes s'hauria de pòder fer més a fons perquè són molt interessants i amb una hora i mitja no dona gaire temps a aprofitar el programa, tot i que suposo que això també va per la nostra part ampliar el que fem a classe. Crec que tot el que aprenem a classe és molt interessant però es volen donar tants conceptes en tan poc temps que és fàcil que la gent es perdi.

A més de programnes he pogut aprendre que puc treballar a la xarxa i no només això si no que alhora estigu treballant jo i un altre persona en el mateix document de xarxa.
La construcció del blogger crec que es una eina interesant perquè ens anem familiaritzant amb les eines que ens dona internet i poder així veure deifernets entrades de gent que pugui ser temes interessants per nosaltres. Tot i que a vegades trobo pessat la veritat és que és una eina més per la nostra futrura professió de mestres.

En general crec que estic aprenen forces coses i que sense adonarme estic agafant més agilitat a l'hora d'utilitzar l'ordinador coma eina de treball. De moment i que segueixi aixi és una assignatura que n'estic treient molt profit i que la trobo bastant interessant.

sábado, 1 de noviembre de 2008

Webs


Aquesta entrada explicare diferents webs que he anat trobant i mirant, que crec que són interessants els recursos que donen:
http://www.xtec.cat/
Aquesta web te un apartat que s'anomena escola oberta on hi ha material de totes les assignatures que els mestres van penjant per tal de facilitar activitats als altres mestres.
http://www.educalia.org/
En aquest espai trobem diferents activitats per estalviar aigua, és una bona manera d'aprendre i col·laborar jugant. També trobem diferents històries de nois i noies que es troben en famílies d'acollida que ens pot ser molt útil i ens trobem amb un nen o nena que estiguin en la mateixa situació. A més de tot això trobem jocs, tallers, projectes...tots ells per a culturalitzar als nens en l'estalvi, l'interculturalitat, les malalties, la piràmide alimentària... i moltes coses que han de saber.

www.edu365.cat/
Aquí podem trobar diferents apartats com poden ser: el cos, l'entorn, jocs, llegir i escriure, dibuixar i pintar, música, matemàtiques, vídeos...tots ells plens d'activitats per que els nens i nenes aprenguin d'una manera més amena.
En aquest portal trobem moltes noticies relacionades amb, escoles, mestres educació, xiquets...a més d'una sèrie de recursos com els que hem citat abans per a que els nens aprenguin jugant.

http://www.weace.org/
Aquesta pàgina web és com la citada anteriorment però penso que més millorada, té més noticies i molts més recursos per a realitzar amb els nens.
Bé després d'aquest comentari dir, com a conclusió que tot i que em repeteixi, és molt important l'incorporació de les TIC a les escoles per tot allò que ens aporten i ens ajuden a millorar l'ensenyament de cara als nens i nenes i així també el seu aprenentatge. Està clar que no es pot fer tot lo ràpid que ens agradaria ja que no totes les escoles disposen dels recursos econòmics per a fer-ho, però pense que poc a poc i amb l'ajuda de tots, tot serà més fàcil i podrem gaudir de l'escola amb la qual molts somniem, una escola adaptada als temps que corren, una escola que les persones majors dirien "del futur", una escola amb les TIC "de serie".
A continuació un vídeo d'exemple que podri trobar en una d'aquests webs!
Sobre el Nadal que ja s'apropa!

LOGO



Què és Logo?

Un dels primers treballs en el camp del
EAO fou el llenguatge de programació LOGO desenvolupat per Seymour Papert el 1967 a Cambridge amb l’objectiu d’obtenir una eina de resolució de problemes. LOGO és un llenguatge tan senzill que permet ensenyar a programar als infants a través del joc i l’experimentació, introduint també conceptes de matemàtiques, geometria cartesiana i trigonometria de forma intuïtiva.
Abans que els ordinadors personals permetessin el dibuix de gràfics per pantalla LOGO disposava d’un sistema de traçat de gràfics: “la tortuga”. “La tortuga” era un petit robot que rebia instruccions simples de LOGO i que movent-se pel damunt d’un paper arrossegant un llapis dibuixava gràfics complexos.
Mitjançant els gràfics de tortuga programats de forma molt simple, els nens aprenien a programar quasi jugant. Fins hi tot es podia arribar de forma molt intuïtiva a conceptes de programació avançada com la recursivitat, el tractament (rudimentari) de llenguatge natural i els processos d’inferència lògica.


A la meva antiga escola s'utilitzava el programa Logo, a mi m'encantava em deixava fer a mi el descobriment de com havia d'ensanyar-li a la tortuga a fer el que jo volia, jo era qui tenia que "endivinar" quines paraules havia d'utilitzar per tal de que avancès. La professora només m'ajudava en el cas de que jo li fes alguna pregunta ella ma la responia, enacara que recordo que no me la responia directe si no que de manera que jo sola haguès de tornar a pensar, com si em donès una pista per resoldre un cas.

La veritat es que tans anys treballant aquest programa i ara de cop un altre cop que me'n parlin m'ha portat molts bons records, encara que jo feia servir el logo en anglès !!

Consider-ho ara que també miro el programa des de un altre punt de vista, és una eina de treball molt interessant per els nens. Els motiva, s'interessan i alhora estan aprenent.

Desgarrgar-se WINLOGO (on diu tema 11 de tecnologia)


Més informació WINLOGO

En el següent vídeo podeu veure una desmostracó del que podem arribar a fer amb Winlogo!


lunes, 27 de octubre de 2008

Pissarres digitals

Si les TIC i Internet en general, ens han espentat cap a un nou "paradigma de l'ensenyança", la pissarra digital constituïx un dels seus principals instruments, i conjuntament amb la "Intranet" de centre i les sales multiús, proporciona la base tecnològica sobre la qual es sustenten “les escoles del futur”.

La pissarra digital en l'aula de classe obri una finestra al món, que permet compartir i comentar tot tipus de materials i treballs realitzats pels professors i els estudiants i actua com a germen d'innovació i cooperació. La seua disponibilitat en l'aula va induint una notable renovació de les metodologies docents i dels processos d'ensenyança i aprenentatge, incrementa la motivació dels estudiants, revitalitza l'autoestima professional dels professors i facilita l'èxit d'aprenentatges més significatius i acords amb la societat actual. Per una vegada, la simple disponibilitat d'uns recursos tecnològics en les aules, conjuntament amb unes poques orientacions inicials al professorat, dóna lloc a una progressiva renovació dels processos d'ensenyança i aprenentatge que es va estenent a TOT el professorat. Sens dubte es tracta d'una de les excepcions que justifica la regla, perquè generalment la tecnologia per si sola no impulsa la innovació educativa.
Un exemple de posada en escena d'aquesta eina es pot veure en aquest vídeo:



Les possibilitats de la pissarra digital per a innovar, motivar els estudiants, promoure aprenentatges més significatius, atendre adequadament la diversitat de l'alumnat..., són immenses. En alguns casos, el professorat haurà de realitzar esforços complementaris importants (elaboració de transparències, apunts, materials didàctics interactius), però en general la seua utilització no suposarà una major dedicació.

Què lluny queda aquella escola en què l'alumne era un receptor passiu de les lliçons magistrals de sempre, sobre els temes de sempre!

lunes, 20 de octubre de 2008

Treball Edu3.cat

Primer de tot definirem i explicarem que és:

Pàgina web creada pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya que recull materials audiovisuals educatius produïts per Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i el Departament d'Educació. Els materials serveixen de suport a la tasca docent, per completar o ampliar coneixements i per fomentar l'ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Els materials es poden consultar en funció de l'àrea curricular i també segons el format.
La
Edu3.cat és una finestra oberta a tothom, no només a la comunitat educativa, i permet visionar a temps real i de manera totalment gratuïta produccions de diversos àmbits. El conseller Ernest Maragall ha destacat que amb el Edu3.cat els continguts audiovisuals didàctics ja existents "es posen al'abast del món educatiu, prop de 5.000 centers i 85.000 docents. La potència multiplicadora d'aquesta tasca és immensa. Això no és TVC i Catalunya Ràdio entrant a les escoles, sinó que és el sistema educatiu de Catalunya entrant a TVC i Catalunya Ràdio.
Els materials que es presenten al portal poden servir de suport a la tasca docent, per complementar o ampliar coneixements. Al mateix temps, fomenten les noves tecnologies entre els alumnes i impulsen l'ús de la televisió i la ràdio com a eines d'educació social. Segons Joan Majó, "una de les mancances històriques de la televisió a nivell europeu és no haver aprofitat suficientment el seu enorme potencial educatiu". Som un servei públic i, per tant, estem a disposició dels objectius del govern i, en aquest cas, del Departament d'Educació ".

el suent viedeo es un exemple del que podriem trobar a la web:
a href="http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=33221">Edu3.cat


Explicació del video:
En aquest episodi, l'Àlia fa sumes i restes i fa servir números negatius a partir d'un contracte de subministrament de la llum. L'Àlia visita una veïna que té un problema elèctric: quan encén un llum de sobretaula, se'n va el corrent del pis. El diferencial salta perquè s'utilitza més potència de la contractada. L'Àlia necessita saber la potència que té contractada la seva veïna per restar-li la potència dels aparells que té connectats a la xarxa. Gràcies al contracte de subministrament de la llum, l'Àlia sap que la potència contractada és de 3.300 watts, i això vol dir que no pot tenir gaires aparells connectats alhora. L'Àlia suma la potència de diferents aparells elèctrics: nevera, rentadora, campana, televisor, vídeo, radiador, llums... El resultat és de 3.285 watts, gairebé la que té contractada, ja que només queden 15 watts per gastar. La solució és contractar més potència o calcular, abans d'engegar qualsevol aparell, els watts que hi ha disponibles.

martes, 14 de octubre de 2008

Descubrim Cmaps Tools

CMAPS ens presenta una proposta original per ajudar els estudiants en aquesta aproximació: la utilització dels mapes conceptuals. L'última versió de Cmap Tools, programari gratuït, incorpora un entorn de treball clar i intuïtiu, així com noves característiques que el fan molt amigable i fàcil d'utilitzar. Dissenyat amb l'objectiu de donar suport a la construcció de models de coneixement representats en forma de "web", però també es poden elaborar amb ell "Teranyines", "Mapes d'Idees" i "Diagrames Causa-Efecte". A més, permet exportar els gràfics elaborats en forma d': imatge (jpg, gif, png, bmp, etc), pàgina web, text o format XML.
Es pot completar més la informació a més mitjançant enllaços relacionats i sent un servei en línia, hi ha la possibilitat de treballar en grup fins i tot des de casa.
Aquí hi ha una excel · lent
ajuda per a utilitzar el programa, en castellà.
Aquest video ens mostra com crear el nostre mapa conceptual de manera senzilla.

lunes, 6 de octubre de 2008

Descubrim Windows Movie Maker


WMM és perfecte per iniciar-se al món de l’edició audiovisual, un editor de vídeo, de fàcil ús i resultats pràcticament professionals.

DESCRIPCCIÓ DEL PROGRAMA

Aquest editor és molt fàcil d’utilitzar i permet fer muntatges de vídeo pràcticament professionals. El podrem fer servir per fer un muntatge de fotos, per exemple d’aniversari, per a muntar un vídeo sobre una sortida a la muntanya o, també, per a la preparació d’una pel·lícula que pugui servir com a presentació d’una conferencia.

Avui a classe hem après a fer diferents usos d'aquest programa.
- Com importar les fotos, video, o audio al programa
- Com tallar les parts del video que no ens interessen
- Com crear títols i crèdits a la película que creem
- Com guardar el projecte
- Com finalitzar la película
és a dir hem apres alguns dels passos importatnts per començar a saber com mourens dins d'aquest programa. M'ha semblat molt interessant el poder crear videos a "casa" quan jo creia que per fer-ho es necesitaven moltes més coses com programes, aparells etc. En aquest enllaç que deixo e trobat un manual de com utilitzar el programa que m'ha semblat prou interesant per a qui l'interessi saber més cliqueu aqui.
Aqui deixo tambè un video d'un manual per aprendre a utilitzar el programa que en un primer moment pot semblar gracios però s'enten molt be.


miércoles, 1 de octubre de 2008

TIC i educació

Les noves Tecnologies de la Informació i de la Comunicació han evolucionat espectacularment en els últims anys, degut especialment a la capacitat de interconexió a través de la Red. Aquesta nova fase de desembolupament tindrà un gran impacte en l'organizació de l'ensenyament i el proces de l'aprenantatge. L'acomodació de l'entorn educatiu aquest nou potencial i l'adecuada utilizació didáctica del mateix suposa un repte sense precedents. S'han de coneixer els límits i els perills que les noves tecnologíes plantejan a l'educació i reflexionar sobre el nou model de societat que surgeix d'aquesta tecnología i les seves consequencies.


Més informació aquí

lunes, 29 de septiembre de 2008

Hipermedia

Hipermedia= multimedia + interactivitat.

Que és multimeda?
Un document multimedia ha de tenir molts medias ( text, video, imatge...).
Que és interactivitat?
Un sistema es interactiu quan es capas de respondre allo que li demanes.









Mes informacio al wikipedia.

Que trobareu en aquest blog ?

-Exercicis de tipus pràctic realitzats a l'aula
-Resums, comentaris o ampliació dels continguts del temari
-Resenyes i comentaris sobre espais i recursos web
-Presentació de notícies d'actualitat referides a les TIC
-Reflexions sobre el propi procés d'aprenentatge